Categories
Internet, Unix en security

Bayesian database opschonen

Nu SpamAssassin op automatische piloot staat en op versie 3.3 zit werd het tijd voor grafiekjes. Zeker om het gedrag te kunnen monitoren en een van de eerste onderdelen is was het Bayesian-filter. Met wat Perl-code en rrdtool kom je al redelijk vlot tot grafiekjes en hoef je alleen nog maar tijd te hebben.

Gelukkig hebben de grafiekjes voldoende tijd gehad, want recentelijk besloot de software dat de maximale vulgraad was bereikt en werd er opgeschoond, maar of dit nu geheel wenselijk was. Met bayes_expiry_max_db_size verhoogt naar 1.000.000 tokens zou de database even vooruit moeten en de performance bleek ook goed te zijn, maar waarom dan die grote afname in tokens? Zeker omdat het doel is om 75% van bayes_expiry_max_db_size te behouden of minimaal 100.000 tokens.

Een ander onderdeel van de expire is de leeftijd van de tokens en hoe vaak er een daadwerkelijke expire wordt uitgevoerd. Hieruit vallen twee dingen te herleiden. De daadwerkelijke opruimactie op de database wordt niet vaak genoeg getriggerd en hiervoor moet of de omvang van de database omlaag of moeten we sneller nieuwe tokens de database in. Een tweede wat te herleiden is dat er wel genoeg nieuwe tokens de database inkomen om oudere tokens op te ruimen.

Wat de oplossing gaat zijn ben ik nog niet geheel uit, maar wat wel interessant is om te zien of er een relatie is tussen de vulgraad van de database en de scores die worden uitgedeeld. Een ander feit is of de extra spam van week 10 invloed heeft gehad, maar dit zal moeten blijken met de volgende iteratie. Het is dus nog even wachten of dit eenmalig was of niet, want voorlopig blijkt het Bayesian-filter wel goed te werken.