Categories
Internet, Unix en security

Bayesian database na ruim een jaar

Na meer dan een jaar na het op de automatische piloot zetten van een bayesian filtering oplossing voor alle inkomende e-mail begint het langzaam aan tijd te worden om de balans op te maken. Dus eerst even wat grafiekjes en eerste laat de hoeveelheid tokens in de database.
De tweede grafiek laat het aantal geleerde berichten zien en dit zijn zowel berichten die via spamtraps en hamtraps binnen zijn gekomen.
Hier komt ook gelijk het opvallende punt. Het aantal berichten blijft gelijkmatig oplopen op de kleine sprong in april na, want toen waren de spamtraps als test niet voorzien van DNSBL-filtering. Voorlopig lijkt hiermee opzet redelijk stabiel te zijn en met een plugin voor Roundcube kunnen gebruikers nu ook fouten netjes zelf melden en worden die verwerkt in de database.

Over de effectiviteit zijn op dit moment geen harde cijfers en de vraag is dan ook hoe die te meten zijn. Dus wat is er nog te verbeteren aan de opstelling? Op dit moment worden performance gegevens over hoeveelheid berichten die worden geweigerd of aangenomen nog niet verwerkt, maar ook niet hoeveel berichten als spam worden gemarkeerd en wat de gemiddelde doorloop tijd is om een bericht te verwerken. Binnenkort dus maar eens een blik werpen op een aantal logfiles om te kijken of dit mogelijk is om zo beter inzicht te krijgen.