Categories
Internet, Unix en security

Bayesian database na enkele maanden

Al geruime tijd gebruik ik een Bayesian-filter om e-mail te beoordelen of het ham of spam is, maar wat is de stand nu na enkele maanden? Gelukkig loopt rrdtool mee te bepalen wat de vullingsgraad van de database is. Op de maandgrafiek lijkt niet echt mis en dat terwijl het langzaam lijkt af te nemen.
Als we naar de jaargrafiek kijken dan ziet het er iets heftiger uit, maar na de eerste dip in mei is de database aangepast om nog maar 500.000 tokens te bewaren maximaal. Dit omdat het verschil tussen de top en de bodem te groot was. Deze nieuwe top is dan ook zeker te zien bij de twee pieken erna, maar hierna lijkt de database zoveel spreiding in tokens van verschillende data te hebben dat er eens stabiele vullingsgraad komt.
Als we naar de huidige afname kijken dan zou die nooit onder de 375.000 moeten komen, want dat is de magische grens van 75 procent van 500.000 die in de database zou moeten blijven zitten bij een opschoning. Mocht dat wel gebeuren dan komen er niet snel genoeg verse tokens bij, maar dat zal duidelijk moeten worden in de komende maanden. Voorlopig lijkt de stroom van spam en ham berichten stabiel genoeg om dit voor elkaar te krijgen, maar het is even afwachten.