Categories
Life and society

ACTA draft 2008

Het voorstel betreffende Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) in 2007 lekte uit, maar recentelijk is er weer draft cq proposal uit 2008 uitgelekt via Wikileaks. Bij het lezen van de stukken komt wel een beetje de vraag op hoever dit nog in balans is, want er ligt grote nadruk op de rechthebbende en de uitvoerende partijen op hoe ze moeten acteren en wat ze verplicht zijn. De vraag is misschien dan ook hoever een douanebeambte kan zien welke muziek illegaal zou zijn en in hoeverre men inbreuk mag maken op bijvoorbeeld computer, telefoon en mediaspeler.

Bij het lezen van de documenten wordt langzaam duidelijk dat er een copyrightpolitie lijkt te komen die zonder aanklacht aan de slag mag, maar ook partijen zoals internet service providers dwingt om zonder juridische tussenkomt aan de slag te gaan op basis van een klacht door rechthebbende. Wat de uitkomst hiervan zal zijn, is in het verleden al aangetoond toen Brein dit al bij verschillende internet service providers probeerde met soms wisselende resultaten. Hiermee lijken sommige groepen vogelvrij te worden zonder daar zelf invloed op te hebben.

Er is misschien ook een belangrijke boodschap in oa ACTA en dat is misschien wel om naar een brandless wereld te gaan. Een wereld waar een tissue een tissue heet en niet Kleenex of een spreadsheet een spreadsheet ipv Excel. Maar ook waar ik mij e-book overal kan lezen de komende 50 jaar en niet alleen op de Kindle 2 met allerlei rare beperkingen. Een boek heeft bijvoorbeeld een beperking dat ik hem alleen thuis mag lezen of alleen in de eerste 100 dagen na aanschaf of maar een keer mag lezen.

Het is misschien tijd om zelf een statement te gaan maken waarin ik met mijn voeten en geld stem, want waarom zou ik een partij geld geven als ze het eigenlijk tegen mij gebruiken. Of waarom zou ik iets gebruiken van een bedrijf wat mijn rechten niet respecteert of zelfs wil ondermijnen? Zo met Pasen best interessante stof om over na te denken, want er zijn belangrijkere zaken op de wereld dan partijen te voorzien van geld voor vluchtige zaken.